Barion Pixel

Az adataid védelme fontos a számunkra

Információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint a termékek javításához. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva elutasíthatod a hozzájárulást, vagy a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthatsz, és megváltoztathatod a beállításokat. Felhívjuk a figyelmedet, hogy személyes adataidnak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges a hozzájárulásod, de jogodban áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállítások csak erre a weboldalra érvényesek. Bármikor módosíthatod vagy visszavonhatod beállításodat, ha visszatérsz erre az oldalra, és rákattintasz az „Adatvédelem” gombra a weboldal alján.

Énidő - hogyan kapcsolódj önmagaddal

Énidő - hogyan kapcsolódj önmagaddal
Napról-napra egyre nagyobb a kihívás lépést tartani ezzel a felgyorsult világgal. Néha azon kapjuk magunkat, hogy csak úgy repülnek az évek - tegnap még az érettségit ünnepelted, most meg újra gyes-re mész a második kis babáddal, vagy tegnap még a kislányod ballagásán voltál, holnap pedig már az esküvőjére készíted a meggyes rétest... Tanulunk, dolgozunk, kapcsolatokat építünk, családot alapítunk, gyereket nevelünk, pörögnek az évek a fejünk felett, de mikor is jut idő önmagunkra ebben a nagy rohanásban?

Napról-napra egyre nagyobb a kihívás lépést tartani ezzel a felgyorsult világgal. Néha azon kapjuk magunkat, hogy csak úgy repülnek az évek - tegnap még az érettségit ünnepelted, most meg újra gyes-re mész a második kis babáddal, vagy tegnap még a kislányod ballagásán voltál, holnap pedig már az esküvőjére készíted a meggyes rétest... Tanulunk, dolgozunk, kapcsolatokat építünk, családot alapítunk, gyereket nevelünk, pörögnek az évek a fejünk felett, de mikor is jut idő önmagunkra ebben a nagy rohanásban?

Az énidő manapság már mindennapos fogalommá vált, lépten-nyomon belebotlunk az internet forgatagában. Nehezen megfogható és gyakran félreértett, mégis elengedhetetlen, ahhoz, hogy megismerd önmagad, valamint hogy egészséges kapcsolatot alakíts ki magaddal és a környezeteddel egyaránt. Most segítünk közelebb hozni és megérteni ezt a fogalmat, hogy könnyebben építhesd bele a mindennapjaidba, és hogy elindulj az önismeret rögös útján.

Mi is az énidő?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Az énidő, az önmagadra szentelt minőségi idő, amelyet önfejlesztésre szánsz. Ha szívesen fogadod az új helyzeteket, tudatosságra törekszel, és nyitott vagy önmagad megismerésére, akkor az énidő egyben egy izgalmas szellemi és lelki utazás is lehet.

Te mennyi időt és energiát fordítasz magadra? 

Fontos, hogy feltedd magadban ezt a kérdést és őszintén válaszolj. Az énidő nem egyenlő azzal, hogy munka után beülsz a barátnőiddel egy italra és megvitatjátok a munkahelyi problémákat vagy tanácsot kértek párkapcsolati ügyben. Az sem számít énidőnek, mikor éppen az instát pörgeted a kanapén elnyúlva vagy a kedvenc sorozatod nézed a netflixen. Az énidő ott kezdődik, mikor leteszed a telefonodat, kikapcsolod a TV-t, teljesen egyedül vagy minden zavaró tényező nélkül. Ugyanis csak a csendben adódik lehetőségünk befelé figyelni, és letisztítani a gondolatainkat.

Miért vagy hálás az életben?

Vezess be egy nagyon egyszerű pozitív gyakorlatot: adj hálát. Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy mi az, ami jelenleg körbevesz az életedben, és amiért érdemes reggel mosollyal az arcodon ébredni, vagy éppen a hullámvölgy aljáról kimászni. Legyen az egy párkapcsolat, egy jó barátság, egy háziállat vagy akár a munkahelyed, ahova szívesen bejársz. De nem kell mindig nagy dolgokra gondolni, már azért is hálát adhatsz, ha éppen sütött a nap mikor épp munkába mentél, vagy aznap kedvesen szolgáltak ki a kávézóban, amit te egy mosollyal viszonoztál. Próbáld ki, hogy minden este lefekvésnél egy kis cetlire leírsz 3 dolgot, amiért aznap hálás voltál. Vagy kezdd a reggelt ezzel, és meglátod, máris sokkal jobban fog indulni a napod :)

Mikor alkottál utoljára?

Alkotás alatt nem feltétlenül egy festményre kell gondolni, sokkal egyszerűbb dolgokra is lehet, mint mondjuk egy új étel recept kipróbálása vagy a lakás átrendezése, hogy felfrissüljön a környezeted, amiben minden nap élsz. De persze jöhetnek a művészetterápiás foglalkozások, ahol a koncentrációs készség fejlesztése mellett teljesen kikapcsolódhatsz, hisz olyan dologgal foglalkozol, amiben örömödet leled. Mint mondjuk egy kerámia workshopon, ahol praktikus használati tárgyakat készíthetsz saját kezűleg, közben pedig a finommotorikus képességed is fejlődik. Vagy benevezel egy varró szakköre, ahol megalkodthatod a legújabb nyári ruhádat.

Mikor kényeztetted magad?

Legyen az akár egy habfürdő, egy szépítő hajpakolás egy könyvet olvasgatva, vagy akár egy finom sütemény elfogyasztása jóízűen. Ha nem is sikerül minden nap, de törekedj legalább a napi 10-20 perc énidőre, mert ezt mindenki megérdemli. Nagyon figyelünk arra, hogy mások kedvébe tegyünk, mit szeretne a másik, minek örülne. Rengeteg energiát ölünk abba, hogy meglepjük a családtagjainkat, kedveskedjünk nekik valamivel és könnyen megfeledkezünk a legfontosabb dologról, magunkról. Csak akkor tudsz igazán, adni, ha van is miből. Előbb saját magadról kell gondoskodnod, hogy ellensúlyozni tudd, azt a mentális terhelést, amit a környezetet rád helyez.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

A lelki egészséged alapja az, hogy törődsz néha magaddal és olyan dolgokkal töltőd az idődet, ami csak téged tölt fel és erőt ad.

Ha pedig kedvet kaptál volna egy otthoni wellneshez, hisz a hajunknak is szüksége van időnként a feltöltődésre, akkor az alábbi regeneráló és vitalizáló csodaszereket neked ajánljuk: Kattints ide

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Életmód
Az oldal tetejére