Barion Pixel

Az adataid védelme fontos a számunkra

Információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint a termékek javításához. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva elutasíthatod a hozzájárulást, vagy a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthatsz, és megváltoztathatod a beállításokat. Felhívjuk a figyelmedet, hogy személyes adataidnak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges a hozzájárulásod, de jogodban áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállítások csak erre a weboldalra érvényesek. Bármikor módosíthatod vagy visszavonhatod beállításodat, ha visszatérsz erre az oldalra, és rákattintasz az „Adatvédelem” gombra a weboldal alján.

10 tuti tipp, amivel búcsút inthetsz a korpás hajnak

10 tuti tipp, amivel búcsút inthetsz a korpás hajnak
Nincsen bosszantóbb dolog a korpásodásnál! Ez egy sokakat érintő probléma, aminek a kialakulását nemcsak a hajlam, hanem egyéb tényezők is befolyásolhatják. De nézzük meg, hogy mire érdemes figyelned, hogy örökre búcsút ints a korpás hajnak!

Nincsen bosszantóbb dolog a korpásodásnál! Ez egy sokakat érintő probléma, aminek a kialakulását nemcsak a hajlam, hanem egyéb tényezők is befolyásolhatják. De nézzük meg, hogy mire érdemes figyelned, hogy örökre búcsút ints a korpás hajnak!

Mi is az a korpa?

A fejbőrünk normál esetben négyhetente megújul és az elhalt hámsejtek leválnak róla. Ha ez a folyamat kibillen az egyensúlyából, és a fejbőr irritációja miatt gyorsabban zajlik le, akkor több korpás részecske keletkezhet, melyek végül láthatóvá válnak. Kétféle típusa van:

SZÁRAZ KORPA

A száraz korpa a korpásodás egyik leggyakoribb formája. Finom, apró, fehér színű pikkelyek jelennek meg a fejbőr felszínén és a hajtöveknél. Nem tapadnak oda a fejbőrhöz. Könnyen kifésülhető, láthatóan ráhullik a ruházatra, sötét hajon könnyen észrevehető.

ZSÍROS KORPA

A zsíros korpa esetén az elhalt sejtek összetapadnak és nagy, sárga színű foltokban jelennek meg, melyek odatapadnak a fejbőrhöz. Sajnos ilyenkor fokozott a faggyútermelődés, zsírosodás is. A viszketés miatt irritáció alakulhat ki.

Mi okozza a korpásodást?

A korpás hajnak többféle oka lehet:

  • A fejbőr gombás fertőzése
  • A túlzott faggyútermelés 
  • Száraz bőr 
  • Hormonális változások
  • Stressz
  • Helytelen étkezési szokások
  • Nem megfelelő hajápolási rutin 
  • Szezonális változások

Az évszakok és az időjárás is hatással lehetnek a korpa megjelenésére. Ennek oka részben abban rejlik, hogy különösen a téli időszakban gyakran viselünk sapkát vagy kalapot, ami a meleg hatására felgyorsíthatja a mikroorganizmusok elszaporodását. Emellett a fűtött benti levegő miatt a fejbőrünk könnyebben kiszáradhat, tovább növelve a korpásodás kialakulásának esélyét.

Mit tehetünk a korpás haj ellen?

A korpásodás egy gyakori jelenség, de a fejbőr megfelelő ápolásával megszabadulhatunk

tőle. A következőket tanácsoljuk:

ALAPOS MÉLYTISZTÍTÁS

Minden hajprobléma (korpás, zsíros, hajhullás stb.) kezelését érdemes egy mélytisztító szérum használatával kezdeni, ugyanis ezzel intenzíven fertőtlenítjük, méregtelenítjük és megnyugtatjuk a bőrt. Ez a kezelés 0. lépése.

KÍMÉLETES SAMPON

Válasszunk gyengéd, gyakori használatra tervezett korpásodás elleni sampont, amely fejbőrünk szárazságához vagy zsírosságához igazodik (fentebb említett zsíros korpa vagy száraz korpa). Alkalmazzuk finoman a fejbőrön és a hajtöveknél, hogy elkerüljük az esetleges irritációt.

NYUGTATÓ HAJSZESZ

A korpás haj kezelése mindig több lépésből áll. A korpásodás elleni sampon használatát követően ajánlott a korpásodás elleni hajszesz használata is, ugyanis ez eltávolítja a száraz korpát és meggátolja annak újra megjelenését. Tisztítja és kiegyensúlyozza a fejbőrt, enyhíti az irritációt, viszketést.

KERÜLJÜK A VAKARÓZÁST

Még ha a fejbőrünk viszket is, kerüljük a vakarózást. Használjunk bőrnyugtató tulajdonságú korpásodás elleni sampon vagy hajszeszt, amelyek enyhítik a viszketést és irritációt. A vakarózás hatására ugyanis irritáció és gyulladás alakulhat ki, ami tovább fokozhatja a korpásodást. Erőteljes viszketés esetén forduljunk bőrgyógyászhoz.

LANGYOS VÍZ HASZNÁLATA

Kerüljük a forró víz használatát, lehetőleg langyos vízzel öblítsük le a hajat hajmosás közben, hogy nyugtassuk a fejbőrt és csökkentsük a viszketést és irritációt.

MASSZÍROZZUK A FEJBŐRT

A fejbőr masszírozása épp olyan hatékony, mint a testmasszázs. Különösen jó, ha a korpásodás elleni hajszeszt alaposan bele masszírozzuk a fejbőrbe, alkalmazása felpuhítja a lerakódásokat és nyugtatja a bőrt. Ne vakarjuk vagy dörzsöljük túlzottan a fejbőrt.

RENDSZERES FÉSÜLKÖDÉS

A rendszeres fésülködés segíti a fejbőr normális hámlását és minimalizálja a korpaképződés kockázatát. Használjunk kíméletes hajkefét és a fejbőrre nagyon vigyázzunk, hogy ne sértsük fel.

KÍMÉLETES HAJSZÁRÍTÁS

Hajszárításnál lehetőleg válasszuk a közepes hőfokot, és kerüljük a túl forró beállításokat, hogy ne szárítsuk ki még jobban a fejbőrünket.

KORLÁTOZZUK A HAJFORMÁZÓKAT

Ne használjunk túl sok hajformázó terméket, mivel ezek hatással lehetnek a korpa kialakulására. 

HAGYJUK KI A FEJFEDŐKET

Kerüljük a kalapokat, sálakat és hajpántokat, mivel ezek a fejbőr túlzott melegedését okozhatják, serkentve a faggyúmirigyeket és hajlamosít a korpásodásra.

Intenzív kezelés néhány hét alatt

Ha egy hatékony és intenzív kezelésre van szükség, akkor a Nirvel Detox csomagot szoktuk ajánlani, ugyanis ebben 3 db korpásodás elleni termék van, amely a fejbőr tisztítására és a korpás haj kezelésére lett speciálisan kifejlesztve. A termékek együttes használatával látványos eredményt érhetünk el, akár néhány héten belül. Helyreállítja a fejbőr mikroflóráját, mélyen tisztítja, nyugtatja a fejbőrt, megszünteti az irritációt és eltávolítja a korpát.

Összegzés

A korpás haj, bár gyakori probléma, de megfelelő odafigyeléssel kezelhető. A hajtípusnak megfelelő hajápolási termékekkel és életmódunk tudatos megváltoztatásával visszaállíthatjuk a fejbőr egészségét. És örökre búcsút inthetünk a korpás hajnak.

Ha tetszett a cikk, akkor az alábbiakat is neked ajánljuk:

Tartalomhoz tartozó címkék: Hajápolás
Az oldal tetejére